Mathilda Lishöj , Sällskapsdjur & Djursjukvård

Mathilda fick jobb på sin APL-plats

Mathilda Lishöj läste djurvård på Realgymnasiet i Helsingborg och fick direkt anställning på hennes APL-plats. Hon har sedan studenten i början av sommaren arbetat som djurvårdare på Evidensia i Staffanstorp.

Mathilda fick jobb på sin APL-plats

Hur gick det till när du fick jobbet?
Allt började när jag i årskurs 3 fick en lärlingsplats på Evidensia i Staffanstorp. De verkade så nöjda med mitt arbete och prestation under min lärlingstid att de ville ha in mig som djurvårdare om en annan kollega skulle börja plugga till legitimerad djursjukskötare i Uppsala, vilket hon gjorde.

Hur hjälpte din utbildning på Realgymnasiet i din nuvarande yrkesroll?
Realgymnasiet hjälpte mig på det sättet att man hade möjlighet till att vara lärling. Men även utan att vara lärling har jag fått en stor arbetslivserfarenhet på grund av att vi har haft praktik en gång i veckan i alla årskurser, där jag då endast har varit på veterinärkliniker.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
En typisk arbetsdag ser ut som så att man kollar igenom tidsbokningen och ser vad som väntas komma under dagen så att man är beredd på om det är en avlivning man behöver förbereda för mm. Både jag och min ena kollega hjälper veterinären när det behövs och är en stöttande hand. Vi torkar av undersökningsborden efter varje patient, svarar i telefon för rådgivning och tidsbokning, beställer varor både till klinik och till butik.

Vad är du mest stolt över det du arbetar med på din nuvarande arbetsplats?
Det jag är mest stolt över är att vi har en otroligt nära kontakt kollegor emellan samtidigt som vi får mer kontakt med djurägare och patienter när man är en så pass liten klinik som vi är. Den gemenskapen vi har på vår arbetsplats är det inte många som har.

Vad engagerar dig i ditt jobb?
Det som engagerar mig mest är djuren, djur är något jag alltid har tyckt om sedan jag var liten. Att få ha med djur att göra dagligen och hjälpa dem med olika problem är helt fantastiskt. Det viktigaste för mig är att mina kollegor ska vara lättsamma, trevliga och vi ska ha roligt ihop. Har vi roligt ihop blir automatiskt jobbet roligare.

Vad har du för planer/mål i framtiden?
Jag har inga direkta planer eller mål för tillfället men är inte omöjligt att jag kanske pluggar vidare till något annat senare

Har du några tips till dem som vill arbeta inom samma bransch som du?
Mitt tips är att man ska skaffa sig arbetslivserfarenhet. Det hjälper en något otroligt om man har varit på olika veterinärkliniker om man nu vill vara på klinik. Samma sak gäller djurpark, ju fler ställen du varit på ju bättre tycker arbetsgivaren. Så passa på under utbildningens gång att vara på olika ställen och testa dig fram på vilket sätt du vill arbeta med djur på.