Naturturism

Naturturism
Examen
Yrkesexamen

Ledarskap genom naturupplevelser och äventyr!

Brinner du för entreprenörskap, ledarskap och naturupplevelser? Vill du nyttja naturen som hållbar resurs och utveckla nya destinationer och upplevelser mot nationell och internationell marknad? Att utbilda dig mot naturturism innebär att du blir attraktiv i en framtidsbransch! Du får en bredd i att leda, guida och instruera människor inom olika naturupplevelser och äventyrsaktiviteter. Du fördjupar ditt ledarskap med diplomeringar inom t ex alpin skidåkning, klättring, paddling eller mountainbike. Du får möjlighet att gå STS reseledarutbildning i Alperna. Med en ny certifiering inom naturguidning blir du yrkesfärdig naturguide och attraktiv för en mängd roller inom den växande näringen.

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet kan du läsa på alla våra skolor, du kan utöver det lägga till matte- eller det samhällsvetenskapliga spåret. I Sundsvall, Gävle, Uppsala, Eskilstuna, Örebro, Karlstad, Borlänge, Malmö, Stockholm, Sundbyberg och Luleå erbjuder vi dessutom det Naturvetenskapliga spåret inom Naturbruksprogrammet med inriktning Sällskapsdjur & Djursjukvård!

Läs mer om Högskolebehörighet

”Att börja jobba för STS Alpresor i Bad Gastein är ett av de bästa valen jag gjort. Jobbet fick jag efter att ha deltagit i reseledarkursen som ingår i utbildningen.”

Christian Hartman Tidigare naturturismelev

Ditt första år på Naturturism handlar om att du ska få förståelse för hur du som enskild individ och i grupp fungerar i olika sammanhang och hur kommunikationen fungerar och påverkar upplevelsen. Stort fokus läggs därför på några av ledarskapets grunder, nämligen kommunikation och kunskapen om hur grupper och individer fungerar tillsammans.

Mycket av din skoltid spenderas utomhus i olika miljöer med olika typer av aktiviteter. Under hösten får du en introduktion till bredden i branschen genom att du får undervisning i flera olika äventyrssporter, såväl praktiskt som teoretiskt.

Efter det första året har du grundkunskaper i ledarskap och gruppdynamik samt inblick i olika äventyrssporter inom naturturism.

Under ditt andra år utvecklar du ditt ledarskap och använder dina kunskaper inom naturturism genom att leda olika aktiviteter. Du utforskar turismnäringen på djupet och samarbetar med skolor, företag och organisationer.

Naturen är fortsättningsvis ett viktigt inslag i din utbildning och du utvecklar dina kunskaper inom naturguidning och äventyrssporter utifrån din inriktning.

I tvåan får du möjlighet att fördjupa dig vidare inom någon inriktning under kommande två år. Den inriktningen fördjupas exempelvis genom undervisning på skolan, APL samt genom egen träning.

Under ditt tredje och sista år på utbildningen ligger fokus på att du ska utvecklas inom ledarskap, din inriktning och som entreprenör. Du och dina klasskompisar ges därför förutsättningar att genomföra egna events och turer för skolor, organisationer och företag.

Efter det här året har du goda erfarenheter av vad det innebär att driva eget företag inom äventyrsturismen. Du har också utvecklats inom din inriktning och tagit steget in i arbetslivet genom branschnormerade kurser och certifieringar. En av möjligheterna med inriktningen Naturguide är att delta på en reseledarutbildning i de Österrikiska Alperna med STS Alpresor. Detta förbereder dig väl för ett yrke som reseledare.

• Naturguidescertifiering
  • Skidlärarutbildning
  • Klättring Sv. Klätterförbundet
  • Paddling Sv. Kanotförbundet
  • Livräddning i fält NOLS WMI
  • Dykning PADI
  • STS Reseledarutbildning
  • Förarbevis Terränghjuling
  • Personlig utveckling & Externa relationer

Lokala avvikelser kan förekomma.

Direkt efter examen kan du jobba som till exempel:

Efter vidare studier på yrkeshögskola kan du jobba som:

• Fjälledare • Skogsbrukstekniker • Arborist • Resekonsult • Event och Projekt manager • Destination manager, incoming tourism

Efter vidare studier på Högskola/Universitet kan du jobba som:

• Idrottslärare • Polis • Räddningstjänst •Jägmästare • Skogsmästare

Möjlig APL-plats i Sydafrika för våra elever