Öppna videospelaren
Program
Naturbruksprogrammet
Studievägskod
NBHAT
Inriktning
Hästhållning
Examen
Yrkesexamen

Bli en del av Sveriges största nätverk inom hästbranschen

När du läser Ridning tränar du hoppning och dressyr, fördjupar din hästkunskap och utvecklar ditt ledarskap. Du kommer att få träffa ledande profiler inom olika delar av branschen som entreprenörer, tränare med flera som ger dig insyn i att driva eget företag inom hästnäringen. Hästbranschen är en av de snabbast växande i landet och självklart samarbetar vi med några av de främsta tränarna, ridanläggningarna och ridsportseventen för att ge dig värdefulla kontakter och kunskaper för att lyckas i framtiden.

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet kan du läsa på alla våra skolor, du kan utöver det lägga till matte- eller det samhällsvetenskapliga spåret. Vi erbjuder Naturvetenskaplig fördjupning inom Naturbruksprogrammet med inriktning Sällskapsdjur & Djursjukvård på flera av våra skolor. För mer info, kontakta skolans kommunikatör eller rektor.

Läs mer om Högskolebehörighet

Ditt första år handlar om att du ska få förståelse för hur djur i allmänhet och hästar i synnerhet fungerar. Att studera beteenden hos olika djurslag och lära sig läsa djur är en viktig grund att ha med sig.

Mycket av din tid spenderas naturligtvis också praktiskt i stallet och i sadeln. Under utbildningen får du testa flera olika moment inom hippologi och ridsport där du lär dig av erfarna ridlärare och tränare.  Efter det första året har du goda grundkunskaper i ridning och djurkunskap, både i teorin och praktiken.

Under ditt andra år utvecklar du din kompetens när det gäller hästkunskap och ridning. Entreprenörskap går som en röd tråd genom hela utbildningen och under tvåan utforskar du hästnäringen på djupet.

Nu börjar du även bygga ut ditt kontaktnät och träffar flera olika profiler i branscher. Du fördjupar även din teknik på hästryggen.

Ditt val av specialisering färgar undervisningen främst genom ditt arbetsplatsförlagda lärande men även genom specialiseringsdagar med tränare och föreläsare.

Under ditt sista år på utbildningen ligger fokus på praktisk hästkunskap och ridning och du har möjlighet att göra delar av ditt arbetsplatsförlagda lärande utomlands. Här inspireras du och utvecklar dina kompetenser inom ridsport, event och entreprenörskap. Du får insyn i vad det innebär att planera större evenemang

Fokus ligger även på att du ska utvecklas vidare inom ridsporten, som entreprenör och egen företagare. Du och dina klasskompisar lär er vad det innebär att bedriva företag inom hästnäringen och får nyttiga erfarenheter för framtiden.

Under året vässar du dina kunskaper inför yrkesprov för hästskötare som du blir väl förberedd för genom undervisningen.

Ditt val av specialisering färgar undervisningen främst genom ditt arbetsplatsförlagda lärande men även genom specialiseringsdagar med tränare och föreläsare.

Möjliga certifikat för dig som läser Häst

  • Diplomerad Hästskötare, SvRF
  • Grönt kort, SvRF
  • Basutbildningen, SvRF
  • Ungdomsledarkurs, SvRF
  • Unghäst och avel
  • Tappskokompetens
  • Första hjälpen
  • Förarbevis terränghjuling
  • Personlig utveckling & Externa relationer

Ledarskap & ridkonst

Diplomerad Hästskötare, Ridsportens Basutbildning, SvRF, Ungdomsledarkursen, SvRF, tappskokompetens, första hjälpen, förarbevis terränghjuling

Ridsport

Diplomerad Hästskötare, Ridsportens Basutbildning, SvRF, Ungdomsledarkursen, SvRF, Grönt kort, SvRF, tappskokompetens, första hjälpen, förarbevis terränghjuling

Unghäst & avel

Diplomerad Hästskötare, Ridsportens Basutbildning, SvRF tappskokompetens, första hjälpen, förarbevis terränghjuling, tappskokompetens, första hjälpen, förarbevis terränghjuling

Galopp

Förberedande grundkurs för kommande licensutbildningar, bli amatörryttare eller lärling, amatörtränare

Direkt efter gymnasiet:

• Hästskötare inom: Ridskoleverksamhet, Tävlingsstall, Hästutbildning, Försäljningsstall, Internationellt • Arbete inom ridsportbutik

Vidareutbildningar:

• Beridare • Unghästutbildare • Hippolog • Ridlärare • Hästtandläkare • Tränare • Ridande polis • Hovslagare • Seminassistent

Plugga vidare på universitet:

SLU, Hippologutbildningen

Möjlig APL-plats i Sydafrika för våra elever på Ridning

Får jag ta med min egen häst under utbildningen?

Ja, i vissa situationer kan det förekomma att du får ta med din egen häst till träning. Vi gör en bedömning av alla hästar så att vi vet att de passar för att användas i undervisningssituationer. Ett av de främsta målen med din utbildning är att du ska komma i kontakt med hästar av varierande ålder, ras och bakgrund för att du ska erbjudas en så bred och djup utbildning som möjligt. För att uppnå det får du träna med och möta olika typer av hästar under din utbildning, såväl på apl som på profildagar. På så vis får du bästa tänkbara förutsättningar att uppnå en hög kompetens inom häst och en hög anställningsbarhet i branschen.

”Genom att jobba med grunderna och rida välutbildade skolhästar utvecklar du förståelsen för vad som är rätt. På så sätt får du bra verktyg för att utveckla hästarna du möter i framtiden.”

Lotta Björe A-tränare, före detta landslagsryttare och tränare på Realgymnasiet

Andra fördjupningar inom

Hästhållning