Bli Djurvårdare med fördjupning Hund
Att arbeta med hundar innebär att du möter både hundar och människor. Hundbranschen är en starkt växande marknad och hundägare lägger både tid och pengar på sin fyrbenta vän. Du får fördjupade kunskaper om hundars beteende, hantering, hundraser, skötsel, friskvård och sjukdomar. Du får utbildning inom djursjukvård och du erbjuds att gå grundkurs i läkemedelshantering för att bli djurvårdare nivå 2 med speciell behörighet. Du får utveckla praktiska färdigheter i nära samarbete med bransch. Under dina år hos oss tränar du din serviceförmåga för att på bästa sätt kunna jobba professionellt.
Får jag ta med min egen hund under utbildningen?
Ja, i vissa situationer kan det förekomma att du får ta med din egen hund till skolan för träning, hantering eller skötsel. Vi gör en bedömning av alla hundar så att vi vet att de passar för att användas i undervisningssituationer. Ett av de främsta målen med din utbildning är att du ska komma i kontakt med hundar av varierande ålder, ras och bakgrund för att du ska erbjudas en så bred och djup utbildning som möjligt. För att uppnå det får du träna med och möta ett stort antal hundindivider under din utbildning, såväl på praktik som på skolan. På så vis får du bästa tänkbara förutsättningar att uppnå en hög kompetens inom hund och en hög anställningsbarhet i branschen.
Vår utbildning ger dig dessutom ett försprång ut på arbetsmarknaden genom att du avlägger examen inom Grundkurs för läkemedelshantering för smådjur. Med denna blir du djurvårdare på nivå 2 vilket innebär att du är behörig av Jordbruksverket att handha läkemedel samt ge injektioner. Med denna examen blir du efterfrågad hos de flesta kliniker idag.
Yrkesexamen och högskolebehörighet
Grundläggande högskolebehörighet kan du läsa på alla våra skolor, du kan utöver det lägga till matte- eller det samhällsvetenskapliga spåret. Vi erbjuder Naturvetenskaplig fördjupning inom Naturbruksprogrammet med inriktning Sällskapsdjur & Djursjukvård på flera av våra skolor. För mer info, kontakta skolans kommunikatör eller rektor.
Åk 1
Ditt första år handlar om att du ska få förståelse för hur djur i allmänhet och hundar i synnerhet fungerar. Att studera beteenden hos olika djurslag och att du lär dig läsa av djur blir en viktig grund för dig att ha med under resten av utbildningen. Denna bredd är bra för dig då du får en större insyn om olika djurslag och hur de sköts och hanteras. Kunskap om hundar ingår naturligt i kurserna och du får grunder i skötsel och anatomi.
Åk 2
Under ditt andra år fördjupar du dig inom hundyrket. Praktiskt och teoretiskt arbetar du med hundskötsel och -hållning. Detta år kan du välja att diplomeras och efter godkända kurser bli Djurvårdare på nivå 2, genom att göra branschens kurs ”Grundkurs för läkemedelshantering” – detta gör dig attraktiv inom djursjukvården. Service och värdskap ska genomsyra undervisningen detta år.
Åk 3
År tre ger eleven fördjupning inom hundträning, med grund i hundars olika beteenden och inom utvalda hundyrken. Färdigheter i ledarskap, service och kommunikation ska användas i möten med kunder, hundägare och besökare.
Efter dina tre år hos oss på Realgymnasiet är du väl förberedd för en framtid inom hundnäringen, antingen direkt efter yrkesexamen eller efter kompletterande studier på högre nivå.
Möjliga diplomeringar och intyg
- Intyg Hunddagisföreståndare
- Grundkurs i läkemedels- hantering(GKLH)
- Utbildningsintyg, Pälsvård
- Utbildningsintyg, Djurträning
- Hundens beteende, kursintyg
- Hunduppfödning, kursintyg
- Första hjälpen
- Förarbevis terränghjuling
- Personlig utveckling & Externa relationer
- Grundkurs Specialsök, kursintyg
Framtid
Direkt efter gymnasiet:
- Djurvårdare inriktning hund
- Hunddagisföreståndare/-personal
- Dogwalker
- Butikspersonal djurbutik
- Djurvårdare nivå 2
- Hundtränare
- Hundfrisör (efter lärling)
- Uppfödare
- Hundturism
Vidareutbildningar:
- Hundfrisör
- Hundinstruktör
- Djurpsykolog
- Hundfysioterapeut
- Hundfriskvårdare
- Skolhundförare
- Hundmassör
- Hundförare - väktare, försvarsmakt, polis och tull
- Specialsökekipage
- Assistanshundstränare
- Service- och signalhundsinstruktör
- Domare
- Canineopat
Universitet:
- Djursjukvårdare
- Djurskyddsinspektör
- Yrkeslärare
- Veterinär
- Etolog
- Zoolog
Nyhet! - Digital kurs med Vetabolaget
Nu har vi i samarbete med Vetabolaget lanserat en digital utbildning; Grundkurs i Läkemedelshantering. Det är en fantastisk möjlighet för eleverna samt andra i branschen att gå kursen var de än befinner sig och på den tid som passar. I de digitala kurserna finns inspelade föreläsningar, quiz och filmer varvat med text. Den som vill kan få texten uppläst.
”Genom nära samarbete med branschen och teoretisk undervisning som varvas med praktik får Realgymnasiets elever stora möjligheter att kombinera intresse med anställningsbarhet och yrkeserfarenhet.”
Plugga till hundfrisör i Sundsvall och Borlänge
I höst startar möjligheten att bli Hundfrisör på Realgymnasiet i Borlänge och Sundsvall. I inriktningen Djurvård med fördjupningen Hund erbjuds nu specialisering inom hundfrisering med uppstart hösten 2022.
Utbildningen kvalitetssäkras av SKK och Sveriges Hundfrisörer
För mer information kontakta: hanna.casell@larande.se