El- och energiprogrammet
Dator- och kommunikationsteknik
Examen
Yrkesexamen

Utbildningen finns på följande orter

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Lär dig IT direkt från branschen

IT är utbildningen för dig som vill lära dig mer om hur datorer verkligen fungerar och är nyfiken på en framtid inom en spännande bransch. Hos oss får du de certifikat, kunskaper och färdigheter som efterfrågas på marknaden. Du lär dig bland annat att bygga säkra nätverk, installera olika operativsystem, bygga upp och driva egna servrar. Stora delar av utbildningen sker på en praktikplats där du får testa dina kunskaper i verkligheten.

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Ditt första år på IT handlar om att arbeta med grundläggande områden inom datorteknik, exempelvis datorns komponenter och operativsystem. Du lär dig om PC, mikrodatorer och andra typer av datorer. Du jobbar med Internet of Things (IoT) och läser webbutveckling. Du arbetar med datorn som främsta verktyg, både enskilt och i grupp.

Efter det första året har du grundläggande kunskaper inom datorteknik och en förståelse för att arbeta i grupp och har fått lära dig att jobba i projekt på ett proffsigt sätt! Möten med personer som jobbar i IT-branschen är också en del av upptäckandet det första året. Dessa möten sker både genom studiebesök och genom att branschen besöker dig på skolan.

Under ditt andra år utvecklar du dina kunskaper om datorer genom att arbeta med grunderna inom nätverk och servrar. Exempelvis lär du dig hur ett nätverk är uppbyggt. Du genomför certifieringar mot Microsoft och Cisco på engelska. Att använda engelska i certifieringarna gör dig bättre rustad för en framtid inom IT-branschen eftersom engelska många gånger används som arbetsspråk. Att bli certifierad mot Microsoft och Cisco ger dig fördelar då du ska söka jobb och då du ska gå ut på APL.

Utöver studierna inom nätverk lär du dig mer om felsökningar, reparation och säkerhet. Du gör egna prylar inom IoT och till smarta hem. Fler studiebesök och branschdagar på skolan ger dig en utökad kännedom om IT-branschen.

Sista året färgas mycket av vilken profil du väljer: Tekniker eller Sälj och support. Som tekniker fördjupar du dig inom servrar, nätverk och säkerhet där du har möjlighet att ta fler certifikat mot Cisco. Väljer du istället att läsa sälj och support kommer du få goda kunskaper inom multimediasystem, personlig försäljning samt att ge support och service. Dessutom sker stora delar av din utbildning på en praktikplats (Arbetsplatsförlagt lärande) där du får testa dina kunskaper i verkligheten och knyta viktiga kontakter inför framtiden.

Tredje året gör du ett gymnasiearbete. Du kan välja att genomföra det som ett skarpt uppdrag kopplat till din praktikplats. Efter ditt tredje år är du redo att börja jobba som till exempel IT-tekniker, IT-kunnig säljare eller inom IT-support. Du kan förstås även plugga vidare på högskola eller universitet. Fler studiebesök och branschdagar på skolan ger dig en utökad kännedom om IT-branschen och hjälper dig att skapa din egna målbild inför framtiden.

• Tekniker
  • Sälj och support
  • Engelska

Med specialveckor ger vi dig de bästa förutsättningarna att fördjupa dina kunskaper inför framtiden. Då jobbar du intensivt med ett specifikt tema och lär dig verkligen på djupet.

MTA-certifieringar; en kvalitetstämpel

Realgymnasiet erbjuder via Microsoft olika certifieringar inom Microsoft Technology Associate (MTA). Certifieringarna är ett av IT-branschens mest respekterade valideringsverktyg för IT-kunskaper. Testerna är likvärdiga över hela världen och har alltid ett aktuellt och uppdaterat innehåll. MTA-certifikat du erbjuds:

• Operating System Fundamentals. Du lär dig installation och konfiguration av olika typer av enheter. Stort fokus ligger även på operativsystem men även av molntjänster och annat.
  • Windows Server Administration Fundamentals. Du lär dig bland annat serverinstallationer, serverroller och olika typer av lagringslösningar för att säkert hantera data.
  • Security Fundamentals. Du lär dig om nätverkssäkerhet och säkerhetsinställningar i operativsystem. Du får prova på olika krypteringsprogram som höjer säkerheten.

Cisco-certifiering – Internationellt erkänt kunskapsbevis

Cisco är ett av världens ledande företag inom nätverksteknik. Vi erbjuder dig att läsa Ciscos kurser för certifikat CCENT – Cisco Certified Entry Network Technician – vilket är ett internationellt erkänt certifikat och kunskapsbevis inom datornätverk.  Cisco CCENT är det första av ett antal certifieringar som erbjuds inom Ciscosfären och en tydlig signal till en arbetsgivare att du vet vad det handlar om.

Du lär dig i en lärarledd interaktiv e-learningmiljö, Cisco Network Academy, kombinerat med laborationer i såväl simulator som i fysisk nätverksutrustning.

Möjliga certifikat för dig som läser IT:

• Operating System Fundamentals
  • Windows Server Administration Fundamentals
  • Networking fundamentals
  • Security fundamentals
  • Cisco Certified Entry Networking Technician – CCENT
  • Cisco Certified Network Associate – CCNA

Efter examen kan du jobba som:

• IT-tekniker
  • PC-tekniker
  • Supporttekniker
  • Systemadministratör

Efter vidare studier kan du jobba som:

• Systemvetare
  • Webbutvecklare
  • Systemingenjör
  • Dataspelsutvecklare
  • Apputvecklare

Vi jobbar mycket med praktiska uppgifter som verkligen är kopplade till IT-branschen. Utbildningen känns på riktigt, inte minst när vi jobbar med certifikaten mot Microsoft och Cisco. Vi elever tvingas ligga på gränsen till vad vi klarar av, men man får alltid den hjälp som behövs och till slut får vi till det!

William Elev IT

"Vårt samarbete med Realgymnasiet är viktigt för oss på KVF-IT. En APL-plats som leder till en fast anställning är en vinst för både eleven och oss. Eleven växer in i föregatet och vi vet att vigör en bra rekrytering i en tid då det råder brist på IT-tekniker."

Fredrik Bentzer VD på KFV-IT