Specialiseringar

Du erbjuds flera möjligheter att specialisera dig utifrån ditt intresse.

Årskurs 1 ger samtliga elever en bred introduktion till hästbranschen och dess olika yrkesområden samt möjligheter till vidare studier. I årskurs 3 erbjuds samtliga elever att genomföra Svenska Ridsportförbundets kurs Ridsportens Basutbildning, där steg 1 sker på skoltid tillsammans med den lokala hästläraren och steg 2 på elevens fritid, skolan bekostar dock hela kursavgiften.

I slutet av årskurs 1 gör du ett val, en så kallad specialisering, som du ska läsa i årskurs 2 och 3. Alla elever, oavsett val av specialisering, läser samma kurser under utbildningens gång. Specialiseringen sker genom ditt arbetsplatsförlagda lärande, veckovis såväl som i block, vidare genom utbildningens specialveckor samt genom eventuell lärlingsutbildning. Oavsett ditt val är målsättningen att utbildningen avslutas med yrkesprov för att bli diplomerad Hästskötare, vilket ingår i samtliga specialiseringar och bekostas av skolan.

Du kan välja någon av dessa specialiseringar

Specialiseringen Ledarskap & ridkonst inriktar sig på att ge dig en bred inblick i hästbranschen och dess olika yrkesområden. Utbildningens fokus ligger på klassisk ridning med regelbunden träning i dressyr och hoppning för A- eller B-tränare.

Ditt arbetsplatsförlagda lärande, veckovis såväl som i block, kan variera efter dina egna önskemål och tankar om framtiden. Du ges möjlighet att prova olika yrkesområden vilket ger dig viktiga erfarenheter samt möjlighet att bygga ett nätverk med egna kontakter i branschen.

På specialveckorna får du fördjupa dig inom ridkonst och klassisk ridning, men också lära dig om eventarrangemang samt hur man blir en skicklig entreprenör. Du bör vara beredd på att resa och övernatta borta under några dagar varje läsår.

Väljer du denna specialisering erbjuds du också att gå Svenska Ridsportförbundets Ungdomsledarkurs, vilket är ett bra första steg för att vidareutbilda sig till ridlärare- eller tränare. Du kan också arbeta som ungdomsledare på exempelvis ridskola. Denna utbildning sker i Svenska Ridsportförbundets regi och på din fritid, men bekostas av Realgymnasiet. Din utbildning avslutas med yrkesprov för att bli diplomerad Hästskötare.

Specialiseringen Ridsport ger dig möjlighet att fördjupa dig inom din tävlingsdisciplin. Regelbunden träning för kvalificerade ridlärare och tränare ingår i dressyr och hoppning, men du som till största del satsar inom en annan gren som exempelvis fälttävlan, reining, islandshäst eller working equitation kan efter skolans godkännande byta ut hopp- eller dressyrträning mot träning inom den egna disciplinen.

Ditt arbetsplatsförlagda lärande, veckovis såväl som i block, är inriktat mot just din gren vilket ger dig viktiga erfarenheter samt möjlighet att bygga ett nätverk med egna kontakter inom sporten. På specialveckorna får du lära dig mer om vad det innebär att tävla och hur man blir en framgångsrik tävlingsryttare, men också om att arrangera event och hur man blir en skicklig entreprenör. Du bör vara beredd på att resa och övernatta borta under några dagar varje läsår.

Ridsport är specialiseringen för dig som satsar helhjärtat på just din gren, oavsett om det är som hästskötare eller ryttare. Drömmer du om en framtida ridlärar- eller tränarkarriär är det ett bra första steg att gå Svenska Ridsportförbundets Ungdomsledarkurs, som vi erbjuder inom denna specialisering. Denna utbildning sker i Svenska Ridsportförbundets regi och på din fritid, men bekostas av Realgymnasiet. Vi erbjuder dessutom Grönt kort, vilket är ett krav för att få tävla på tävlingar med högre status än klubbtävling. Din utbildning avslutas med yrkesprov för att bli diplomerad Hästskötare.

Specialiseringen Unghäst & avel ger dig grundläggande kunskaper i den unga hästens utveckling, hantering av unga hästar, inridning och unghästutbildning, årgångstest och championat samt hästens avel och fortplantning. Utbildningens fokus ligger på unghästutbildning med regelbunden undervisning och praktisk träning tillsammans med en erfaren unghästutbildare.

Ditt arbetsplatsförlagda lärande, veckovis såväl som i block, är inriktat mot just unghästutbildning eller avelsarbete vilket ger dig viktiga erfarenheter samt möjlighet att bygga ett nätverk med egna kontakter.

Under specialveckorna får du fördjupa dig inom dessa områden men dessutom lära dig om eventarrangemang och hur man blir en skicklig entreprenör. Vid val av denna specialisering bör du vara beredd på att resa och övernatta borta under en vecka i årskurs 2 och några dagar i årskurs 3.

Detta är en specialisering för dig som drömmer om att arbeta som hästskötare med yngre hästar eller efter vidare studier tänker dig en framtid som unghästutbildare, alternativt med avelsarbete på stuteri eller seminstation, varför inte som egen företagare och uppfödare?

Din utbildning avslutas med yrkesprov för att bli diplomerad Hästskötare.

I samarbete med Svensk Galopp blir du redo för en karriär inom galoppsporten.

Realgymnasiet i Malmö är den enda skolan som erbjuder denna inriktning inom hästsport.

Du får under din utbildning möjlighet till att avlägga Yrkesprov för Hästskötare inom Svenska Ridsportförbundet och samtidigt komplettera detta med certifieringar inom galoppsporten. Som elev hos oss kan du bli både tränare och jockey under utbildningens gång. Du läser samma kurser som eleverna som går Hästhållning mot traditionell Ridning men specialiserar dina kurser mot galopp.

I årskurs 1 innebär det att du får en grundkurs i galopp som ger dig möjlighet att bli tränare under årskurs 3. Kursen heter Förberedande grundkurs för kommande licensutbildningar.

I årskurs 2 får du möjlighet att ta en ryttarlicenskurs som ger dig möjlighet att bli amatörryttare eller lärlingsjockey. Kursen heter Bli amatörryttare eller lärling. I årskurs 3 går du en tränarkurs som ger dig möjlighet att plocka ut en amatörtränarlicens. Kursen heter Amatörtränare.

Galopp är sporten för dig som älskar fart!  Man behöver inte vara jockey för att jobba med galopp. Man kan även vara tränare på amatör- eller professionell nivå eller jobba som arbetsryttare i stall.

Internationellt sett är galopp en av de största sporterna som finns. I Sverige är den ganska liten jämförelsevis, men med hela världen som arbetsplats kan ett galoppjobb vara ditt livs äventyr. Komplettera detta med ett gångbart yrkesdiplom som Hästskötare i Sverige och utomlands samt högskolebehörigheten så öppnas alla dina framtida dörrar. Förutom detta så erbjuder vi dig möjligheter till utlandspraktik.