Djurpark

Djurvård
Examen
Yrkesexamen

Utbildningen finns på följande orter

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Unik utbildning i samarbete med Sveriges största djurparker

Plugga till djurvårdare med Kolmårdens Djurpark och Borås Djurpark som arena, där fokus ligger på utbildning, bevarande, forskning och information. Allt detta får du som elev hos oss ta del av, samtidigt som du lär dig att möta både djur och människa. Du får lära dig hur man hanterar och sköter om djur på ett säkert sätt med utgångspunkt i deras naturliga biologiska förutsättningar, och hur man på ett tydligt och professionellt sätt kommunicerar din kunskap till människor i alla åldrar. Det här är utbildningen för dig som vill uppleva hur det är att jobba nära djuren och lära dig djurparksarbetet på riktigt.

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet kan du läsa på alla våra skolor, du kan utöver det lägga till matte- eller det samhällsvetenskapliga spåret. I Eskilstuna, Malmö, Stockholm och Örebro erbjuder vi dessutom det Naturvetenskapliga spåret!

Läs mer om Högskolebehörighet

”Vårt samarbete med Realgymnasiet är en unik möjlighet att få vara med och forma branschens kommande medarbetare, där vi tillsammans kan utveckla vad djurvårdaryrket i djurpark kommer innebära i framtiden. En yta där kunniga djurvårdare och nyfikna ungdomar möts i det gemensamma intresset för bevarande av djur”

Elisabeth Nemeth Verksamhetsområdeschef Edutainment på Kolmårdens Djurpark

Under ditt första år får du grundläggande kunskap och förståelse för hur djur fungerar. Du lär dig om till exempel djurs beteenden, naturliga livsmiljöer och om djurskydd.

Att kunna läsa av och hantera djur och att arbeta med att förbättra djurens miljöer är en viktig bas i ditt kommande yrke. Därför blandas den teoretiska undervisningen med mycket praktiskt arbete inom djurhantering och djurskötsel.

Under ditt andra år breddar du din kompetens när det gäller djurhållning och djurarter i djurpark. Du fördjupar dig inom biologi, anatomi, fysiologi och djursjukvård. Under ditt arbete i djurparken får du knyta samman teoretisk undervisningen med ditt praktiska arbete.

Du fokuserar bland annat på djuromvårdnad, djurs byggnad och funktioner samt djurparkers bevarande arbete och arbete med att skydda hotade arter. Inom etologin får du en inblick i djurens beteenden och orsakerna till dem med fokus på hur vi kan skapa den bästa miljön för olika arter och individer.

Under ditt sista år utvecklar du dina kunskaper om kommunikation och ledarskap. Du fortsätter ditt arbete på djurparken och lär dig bland annat om parkernas arbete med att bevara hotade arter, forskning och om hur djurparkerna utbildar besökare om djurarterna och deras livsmiljöer.

En annan viktig del av sista året är de kunskaper inom djursjukvård du skaffar dig, till exempel hur man hanterar sjuka djur och hur de påverkas av läkemedel. Efter dina tre år är du väl förberedd för en framtid som djurvårdare, antingen direkt efter examen eller efter högre studier.

• Läkemedelshantering, grund
  • Utbildningsintyg, djurträning
  • Första hjälpen
  • Förarbevis terränghjuling