Djurpark

Öppna videospelaren
Program
Naturbruksprogrammet
Programkod
NBDJR
Inriktning
Djurvård
Examen
Yrkesexamen

Utbildningen finns på följande orter

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Unik utbildning i samarbete med Sveriges största djurparker

Plugga till djurvårdare med Kolmårdens Djurpark och Borås Djurpark som arena, där fokus ligger på utbildning, bevarande, forskning och information. Allt detta får du som elev hos oss ta del av, samtidigt som du lär dig att möta både djur och människa. Du får sköta, vårda, hantera och träna djur av alla de slag samt lära dig hur de lever och kommunicerar. Det här är utbildningen för dig som vill uppleva hur det är att jobba nära djuren och lära dig djurparksarbetet på riktigt.

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Grundläggande högskolebehörighet kan du läsa på alla våra skolor, du kan utöver det lägga till matte- eller det samhällsvetenskapliga spåret. I Eskilstuna, Malmö, Stockholm och Örebro erbjuder vi dessutom det Naturvetenskapliga spåret!

Läs mer om Högskolebehörighet

”Kolmårdens mission är att inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur. Detta genomsyrar hela vår verksamhet och ligger till grund för den djurparksutbildning som vi har skapat tillsammans med Realgymnasiet.”

Jennie Westander Zoologisk chef på Kolmårdens djurpark

Under ditt första år får du grundläggande kunskap och förståelse för hur djur fungerar. Du lär dig om till exempel djurs beteenden, anatomi, naturliga livsmiljöer och om djurskydd.

Att kunna läsa av och hantera djur och att arbeta med att förbättra djurens miljöer är en viktig bas i ditt kommande yrke. Därför blandas den teoretiska undervisningen med mycket praktiskt arbete inom djurhantering och djurskötsel. Under introveckan i början av läsåret fokuserar du på att lära känna djurparken och dess verksamhet.

Under ditt andra år breddar du din kompetens när det gäller djurhållning och djurarter i djurpark. Du lär dig vilka lagar och bestämmelser som styr djurhållningen i djurparker, utforskar djurparksbranschen på djupet och fortsätter att utvecklas genom praktik, specialveckor och olika uppgifter.

Under ditt arbete i djuranläggningarna får du knyta samman undervisningen med ditt praktiska arbete, till exempel genom att föra loggbok. Inom etologin får du bland annat lära dig hur du med olika miljöer stimulerar djurens naturliga beteenden.

Under ditt sista år utvecklar du dina kunskaper om kommunikation och ledarskap. Du fortsätter ditt arbete på djurparken och lär dig bland annat om parkernas arbete med att bevara hotade arter, forskning och om hur djurparkerna utbildar besökare om djurarterna och deras livsmiljöer.

En annan viktig del av sista året är de kunskaper inom djursjukvård du skaffar dig, till exempel hur man hanterar sjuka djur och hur de påverkas av läkemedel. Efter dina tre år är du väl förberedd för en framtid som djurvårdare, antingen direkt efter examen eller efter högre studier.

Med specialveckor ger vi dig de bästa förutsättningarna för framtiden. Under specialveckorna jobbar du intensivt med ett specifikt tema och lär dig verkligen på djupet. Du får träffa elever från andra skolor som läser samma utbildning som du.

Specialveckorna fokuserar bland annat på:

 • Djurparks- och bevarandearbete
 • Djursjukvård
 • Turism och guidning
 • Djurens beteende
 • Grundkurs i Läkemedelshantering
 • Första hjälpen
 • Förarbevis terränghjuling

Efter gymnasiet

Du kan bland annat jobba inom:

 • Djurpark
 • Zoohandel
 • Djursjukvård
 • Djurforskning

Efter vidare studier

Du kan bland annat jobba som:

 • Veterinär
 • Djursjukskötare
 • Djurskyddsinspektör
 • Zoolog

APL-plats i Sydafrika för djurvårds- och djurparkselever