Råd inför gymnasievalet från studie- och yrkesvägledaren Anna

5 november 2020

Snart är det dags för ditt gymnasieval och då kan det komma upp en hel del frågor och funderingar. Vår studie- och yrkesvägledare Anna ger dig några tips inför valet!

Råd inför gymnasievalet från studie- och yrkesvägledaren Anna

Vad ska jag tänka på när jag ska välja till gymnasiet?

Det är bra att välja något du har intresse för, något du tycker är roligt, då är det mycket större chans att du lyckas. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det du väljer till gymnasiet inte nödvändigtvis behöver vara det du sysslar med i framtiden.

Utgå från dina egna intressen, något du tycker är roligt.

Anna Lindgren SYV

Men om jag är osäker och inte alls vet vad jag är riktigt intresserad av?

Då ska du se till att du läser en utbildning som ger dig högskolebehörighet. Känner du att du vill göra något roligt under gymnasietiden och ändå vara förberedd för vidare studier kan du läsa vilken som helst av Realgymnasiets utbildningar eftersom du har möjlighet att välja högskolebehörighet på alla. 

Om jag väljer en utbildning men sedan känner att det är helt fel, vad gör jag då?

Ju tidigare du kommer på det, desto bättre! Det mesta går att lösa med hjälp av din studie- och yrkesvägledare. 

Är det lätt att få jobb efter studenten?

Det ser väldigt bra ut, många av våra elever kommer ut i arbetslivet direkt efter studenten tack vare den APL (arbetsplatsförlagt lärande) som ingår i alla yrkesprogram och vårt nära samarbete med branschen inom alla utbildningar. 

Elev för en dag!

Om du vill prova på hur det är att vara elev på Realgymnasiet har du möjlighet att komma och skugga en av våra nuvarande elever. Vi erbjuder skuggningstillfällen inom alla våra programfördjupningar! Kontakta vår kommunikatör Helen på telefonnummer 073-053 1468 för mer information!