Ida jobbar med sitt största intresse!

15 september 2020

Ida Widman gick Häst på Realgymnasiet i Göteborg och jobbar idag som häst- och stallskötare på Ängens Gård i Trollhättan. Vi tog chansen att göra en intervju med Ida om hennes tid efter Realgymnasiet och vilka tips hon vill ge andra som vill lyckas i branschen!

Ida jobbar med sitt största intresse!

Berätta lite om själv.

Jag heter Ida Widman och är 21 år gammal. Hästar har alltid varit en del av mitt liv och jag har ridit så länge jag kan minnas. Fälttävlan är min huvudgren och är det jag brinner allra mest för, men jag tävlar och tränar även i hoppning, dressyr samt att jag tävlat galopphästar som amatörjockey.

Berätta lite om din tid på Realgymnasiet.

Jag läste Häst och tog min hästskötarexamen på Realgymnasiet i Göteborg. Det passade mig bra med en liten skola där man kom varandra mycket närmare, samtidigt som jag fick göra det jag tycker är kul. Jag hade praktik i flera olika större stall, bland annat hos Peder och Lisen Fredricsson. Något jag uppskattar mycket idag är att jag fick göra praktik på flera olika platser runtom i landet, både på mindre och större stall, det är väldigt lärorikt för att veta vilken typ av stall man själv trivs bäst i.

Vad gjorde du efter din examen på Realgymnasiet?

Direkt efter studenten jobbade jag faktiskt inte alls med hästar. Istället jobbade jag på ett byggföretag. Jag ville gärna jobba med hästar, men ville inte flytta då jag varken hade fått klart körkortet ännu eller ville komma för långt hemifrån. Men så i februari 2019 läste jag en annons om ett jobb i ett galoppstall i Mellerud. Jag provjobbade en dag, sedan flyttade jag in på gården och tog med mig hästen. Där jobbade jag i 9 månader innan jag flyttade hem. Så mycket som jag lärde mig där under så kort tid känns det som att jag inte kommer göra på något annat ställe. Från att rida ridhäst till att träna och tävla galopphästar var något av det roligaste jag gjort. Efteråt behövde jag en paus från att jobba med tävlingshästar. Så när jobbet på Trollhättans Fältrittklubb kom upp visste jag direkt att det var detta jag ville göra: få jobba med hästar men på ett annat sätt. Nu vet jag exakt vad jag vill jobba med.

Visa framfötterna! Ta vara på möjligheten till praktik, visa att du vill och är intresserad av att lära dig och göra ett bra jobb!

Ida Widman

Vad engagerar dig i ditt nuvarande jobb? Vad tycker du är roligast/viktigast?

Att alltid sätta hästarna i första hand. Om hästarna mår bra, är glada och sunda så är det också mycket lättare för allt annat att rulla på. Det är också lika viktig att alla människor runt om kring såsom personal och elever känner sig trygga och har kul i det dom gör.

Vad har du för planer i framtiden?

Jag vill absolut fortsätta jobba med hästar. Planen är att fortsätta utbilda mig så jag kan ha fler lektioner i framtiden på mitt nuvarande jobb. Samtidigt har jag tid att fortsätta utbilda och tävla mina egna hästar hemma. Drömmen är att någon dag kunna starta eget och ta emot framförallt unghästar för utbildning och tävling.

Har du några tips till våra elever som vill arbeta inom hästbranschen?

Visa framfötterna! Ta vara på möjligheten till praktik, visa att du vill och är intresserad av att lära dig och göra ett bra jobb. Det kan ge dig större möjlighet till jobb efter studenten eller användas som referenser. Jag fick både jobberbjudanden av vissa av mina praktikplatser samt att eventuella arbetsgivare kunde ringa och prata med dom. Men mitt kanske största tips är att vara extremt noga med vart du hamnar. Kolla upp stället, löner och så vidare. Det är jättekul att jobba med hästar!! Men det ska inte bränna ut dig eller ge dig dåliga förutsättningar för framtiden.