Vi ses väl i höst? Omvalsperioden är öppen!

11 maj 2020

De som sökt gymnasieplats har sedan ett tid tillbaka fått sitt preliminära antagningsbesked. För många innebär det nya funderingar om omval och reservplatser. Här kommer några tips från Anna Lindgren som är central studievägledare på Realgymnasiet.

Vi ses väl i höst? Omvalsperioden är öppen!

Hur går omvalet till, steg för steg.
I april-maj är det dags för omval till gymnasiet för dig som vill göra någon ändring i ditt val. I Trollhättan loggar du in på din gymnasieportal via https://fyrbodal.indra2.se/ och ändrar ditt val. Under omvalsperioden kan studie- och yrkesvägledare på din nuvarande skola hjälpa dig att att ändra din ansökan till gymnasiet.


Hur ska jag tänka när jag ska välja utbildning?
Det är bra att läsa på om skolorna och de olika programmen som finns. Prata med din studie- och yrkesvägledare, kanske finns det program som du inte känner till. Det är bra att bolla med vänner och familjen men kom ihåg att det är ditt val.


Hur ska jag tänka/göra om jag har ingen aning om vad jag vill jobba med eller göra när jag är äldre?
Du behöver inte veta vad du ska jobba med i framtiden när du söker till gymnasiet. Man hinner ändra sig flera gånger under gymnasiet. Mitt tips är att du ska försöka välja efter intresse. Vilka ämnen tycker du om? Vad gillar du att göra? Vad är dina styrkor? Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det du väljer till gymnasiet inte nödvändigtvis behöver vara det du sysslar med i framtiden. Hos oss får du med dig både en yrkesexamen och högskolebehörighet så du har många dörrar öppna efter studenten.


Ska jag välja ett eller flera alternativ och varför?
Om du har flera alternativ så ökar det din chans att bli antagen till gymnasiet. Kom ihåg att rangordningen är mycket viktig dvs. vilken ordning du lägger valen i. Den utbildning som du helst vill komma in på ska stå som första val (alternativ nummer 1), och den du näst helst vill komma in på ska stå som andra val (alternativ nummer 2) och så vidare.


Om jag ändrar mig efter sista dagen vad kan jag göra då?
Det kan se lite olika ut beroende på var du bor. Det kan vara så att du behöver prata med din studie- och yrkesvägledare och på så vis ändra ansökan genom hen. Oftast är det tyvärr så att om du ändrar dig efter sista ansökningsdag så söker du endast i mån av plats. Då konkurrerar du inte längre med dina betyg utan du blir endast antagen om det finns lediga platser. Om du vill veta hur det ser ut för dig så är det bäst att du pratar med din studie- och yrkesvägledare eller tar kontakt med oss.