Tre snabba med profillärare Sara

4 september 2020

Träffa vår fantastiska Hund- och Djurvårdslärare Sara Andersson och lär känna Sara med 3 snabba frågor! Sara har alltid sen hon tog studenten arbetat med djur och framförallt hundar. Sedan 2013 har Sara arbetat som gymnasielärare på ett naturbruksgymnasium men även som lärare i juridik på ekonomiprogrammet. Hon är legitimerad lärare i både djurämnen och juridik. Förutom att arbeta som lärare, driver Sara ett eget företag där hon håller kurser och utbildningar för hundägare. Hon är även aktiv hundsportare och domare i Nose work. Eftersom Sara är en riktig djurälskare föder hon även upp kaniner av rasen dvärgvädur.

Tre snabba med profillärare Sara

1. Vad är det bästa med Realgymnasiet i Halmstad?

Det bästa med Realgymnasiet i Halmstad är att det är en lite skola där alla elever kan få den hjälp de behöver få att nå sina mål. Naturligtvis är det också fantastisk kul att arbeta på en skola där det finns djur av olika slag och att vi hela tiden arbetar med yrkesutövare i branschen.

2. Vad är det som driver dig som lärare?

Att hjälpa eleverna att nå sina drömmar och mål och att se dem utvecklas under sina tre år hos oss.

3. Varför ska man välja Djurvård eller Hund?

Egentligen är det inte jättestora skillnader på Djurvård och Hund. I båda inriktningarna får man möjlighet att göra D9 som är en grundkurs i läkemedelshantering som är väldigt meriterande om man vill arbeta inom djursjukvården. Eftersom eleverna läser årskurs 1 tillsammans får båda inriktningarna goda kunskaper om både smådjur och hund. De stora skillnaderna är att i djurvård får eleven ett zoohandelsintyg som kvalificerar eleven för att kunna jobba i eller öppna en egen djurbutik och sälja levande djur till kunder. De elever som väljer att läsa hund som inriktning får med sig en grundkunskap om alla olika sorters djur men kommer fördjupa sig inom djursjukvård, träning och hantering av hund. Eleven får efter godkända kurser med sig ett intyg för att kunna starta upp ett eget hunddagis då kraven för denna sorts verksamhet från Jordbruksverket inkluderas i poängplanerna för Hundutbildningen.

Avslutningsvis, för att jobba inom zoobutik eller klinik har man samma möjligheter på båda utbildningar. Det som skiljer dem åt är intyget gällande handeln med levande smådjur som eleverna på Djurvård får och möjligheten att starta hunddagis för eleverna på Hund.