Välkommen till Realgymnasiet i Eskilstuna!

Vad kan du läsa i Eskilstuna?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Samhällsvetenskaplig- eller Naturvetenskaplig behörighet? Maxa dina möjligheter!

15 januari 2023


För oss är det viktigt att du som elev kan maxa dina möjligheter utifrån det du siktar på. Därför har vi i över tio år utöver yrkesexamen och grundläggande högkolebehörighet, erbjudit både och samhällsvetenskaplig- (SAM) och naturvetenskaplig behörighet (NV). Båda de senare behörighetsspåren är i vissa fall bra att ha med sig för att då direkt kunna läsa vidare till utbildningar som kräver detta kursutbud och kunskaper. 



Vi tar det från början: 

Grundläggande högskolebehörighet ingår numera ”naturligt” i alla yrkesprogram, inom de 2800 poäng som man läser. Dock finns möjligheten att välja bort den grundläggande behörigheten (Svenska 2 & 3 samt Engelska 6) om man vill, och därmed ”bara” läsa 2500 poäng. Dessutom finns alternativet att genom det individuella valet läsa in grundläggande högskolebehörighet inom 2500 poäng, i stället för 2800 p.  


Samhällsvtenskaplig behörighet (alla utbildningar kan lägga till denna)

Samhällsvetenskaplig behörighet avser extra kurser i Matematik, Samhällskunskap och Historia och kan vara bra att ha med sig för vissa utbildningar, t.ex. Lärare, polis och ekonom. Samhällsvetenskaplig behörighet läses som utökat gymnasieprogram. 


Naturvetenskaplig behörighet (bara Sällskapsdjur & Djursjukvårdseleverna kan lägga till denna)

Naturvetenskaplig behörighet erbjuds inom programfördjupningen Sällskapsdjur & Djursjukvård och möjliggör att man direkt kan söka sig vidare till vissa utbildningar, som till exempel djurskyddsinspektör, zoolog, veterinär, agronom, biologiprogrammet och miljövetenskap. Du läser kurser inom Kemi, Fysik och Matematik för att få med den behörighet du behöver. 



Några vanliga frågor och svar:

Hur söker jag SAM eller NV?

Sök den utbildning du vill gå, häst, hund, djur eller naturturism. När du kommit in på skolan kan du välja att lägga till SAM eller NV-tillägget. Du behöver alltså inte lägga till detta under själva söket, utan när du väl börjat kommer vi att fråga de som är intresserade. 

De elever som väljer att lägga till SAM-behörigheten behöver inte fundera något förrän våren i årskurs 1. Det är då valen görs och själva kurserna börjar i årskurs 2 eller 3.

Vad händer om jag ångrar mig?

Några veckor in efter skolstart börjar vi med kursen kemi 1, då finns det möjlighet att prova och se om detta är något för dig. Skulle det inte vara det behöver du inte fortsätta med NV, utan kör på med de vanliga kurserna. 

Varför ska jag gå hos er och inte på en ren SAM eller NA-linje?

Bland annat för att du hos oss får dubbla examen, en yrkesexamen (kan jobba efter skolan) samt en högskoleförberedande examen (med SAM- eller NA-behörighet). Du får även tre år av praktiska kunskaper inom den utbildning du har valt i samma veva. Inte nog med det, du får läsa kurser inom ditt intresse/hobby istället för kurser som moderna språk.


Har du fler frågor? Kontakta vår kommunikatör Rami på telefon, sms eller mejl (072-178 73 37; rami.hoseyni@realgymnasiet.se)